Wat is Roparun?

De ROPARUN is een estafetteloop van ongeveer 520 km van Parijs (en Hamburg) naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Dit wordt ook wel een “avontuur voor het leven genoemd”, hetgeen trouwens blijkt uit het Roparun-motto wat al jaren is :

“Leven toevoegen aan dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen toegevoegd worden aan het leven”

De start van de 28ste editie van deze estafetteloop wordt gegeven op zaterdag 8 juni 2019. In Parijs starten maximaal 275 teams terwijl vanuit Hamburg maximaal 150 teams aan de start komen. Op maandag 10 juni 2019 worden de teams tijdens een waar volksfeest verwelkomd op de Coolsingel te Rotterdam.

Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die dus ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen, hetgeen meer dan anderhalve marathon is. Onze lopers lossen elkaar af om de 2 km. De loper wordt steeds begeleid door twee fietsers die voor de veiligheid en zichtbaarheid zorgen en respectievelijk voor en achter de loper rijden. De minimaal te lopen snelheid bedraagt 11 km/uur met een maximum van 15 km/uur. Roparun is géén race tegen de klok. Het team dat als eerste de eindstreep haalt of het team dat als laatste aankomt zijn, het doet er niet toe. Iedereen wordt in Rotterdam als een ‘winnaar’ onthaald.

Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding. Denk hierbij aan chauffeurs-begeleiders, kiné en catering,… Elk team is zelf verantwoordelijk voor de invulling van deze taken zodat een gemiddeld team uit ongeveer 25 personen bestaat.

Meer info via www.roparun.nl

Waarom doen we het?

Naast de sportieve inspanning is het ook de bedoeling zoveel mogelijk geld in te zamelen om kankergerelateerde projecten te ondersteunen. Dit zijn diverse projecten die het leven van mensen met kanker wat aangenamer proberen te maken. Deze fondsenwerving gebeurt door het organiseren van diverse activiteiten (zie kalender)

Enkele doelen in België die door de Stichting Roparun reeds werden gesteund :

OLV Ziekenhuis Campus Asse : bijdrage voor 6 zetelbedden en 3 alterende matrassen      lees meer
OLV Ziekenhuis Campus Asse : bijdrage van 90.000 euro voor bouw nieuwe palliatieve eenheid 
VZW Kinder Kanker Leuven Oudervereniging in Elewijt :
 bijdrage voor creatieve- en ontspanningsactiviteiten met workshops voor 30 kinderen met kanker
VZW Gezondheidszorg Oostkust in Knokke-Heist : bijdrage voor een hoofdhuidkoeler
VZW Ontmoeting-Ontspanning Kanker in Roeselare : bijdrage voor vier massagebanken
Jessa Ziekenhuis Campus Virga Jesse in Hasselt : bijdrage voor de inrichting van een knusse verblijfsruimte en wellness-ruimte
Netwerk Palliatieve Zorg Waasland vzw in Sint-Niklaas : bijdrage voor het organiseren van lotgenotencontact en voor literatuur als ondersteuning in het rouw- en verwerkingsproces van patiënten en familie
Sint-Blasius ziekenhuis Dendermonde : bijdrage van 180.000 euro voor bouw nieuwe palliatieve eenheid en stiltetuin

Daarnaast hebben we met ons team eveneens reeds een aantal (lokale) Belgische projecten zelf ondersteund :

Kom op tegen Kanker
Kinderkankerfonds
Think Pink
Projecten van ziekenhuis Sint-Blasius te Dendermonde en O.L.V.-campus Asse
vzw Palliatieve Thuiszorg Arrondissement Dendermonde – Aalst – Ninove
Cliniclowns
vzw Palliatieve Thuiszorg Arrondissment Halle – Vilvoorde (vzw Omega)
Dagcentrum Topaz te Wemmel
Ambulance Wens België
Olivia Fund